miercuri, 26 iulie 2017

S-a redeschis Casa Norocea!


Muzeul Municipal Curtea de Argeș are bucuria să anunțe vizitatorii și turiștii care îi trec pragul că, de astăzi, Secția de Etnografie s-a redeschis și poate fi vizitată!


Vă invităm astfel într-o incursiune în lumea sacră și plină de simboluri a satului argeșean, atât de bine redată în casa pictorului Dumitru Norocea. Călătorul care îi trece pragul va descoperi o serie de obiecte care alcătuiesc inventarul de ocupații și îndeletniciri zilnice ale țăranului argeșean: de la piese de vestimentație care ilustrează impresionatul port popular, până la o bogată colecție care redă olăritul cu frumoasele sale vase de ceramică, splendidele cusături şi ţesături argeşene, dar și obiecte folosite la îndeletnicirile casnice.


Despre Dumitru Norocea, pictorul și zugravul de biserici care s-a dedicat din plin artelor frumoase trebuie să știți că nu numai pe cuprinsul Argeșului veți descoperi opere care îi poartă semnătura.


De exemplu, portretele murale ale Regelui Ferdinand I și Reginei Maria din Catedrala Încoronării din Alba Iulia, precum și frescele din Catedrala Ortodoxă din Chișinău, Catedrala Ortodoxă din Bălți dar și Mănăstirea Curtea de Argeș, sunt opere din care talentul deosebit al lui Norocea reiese și astăzi și impresionează turiștii. De altfel, chiar în fosta sa locuință, astăzi devenită Muzeul de Etnografie poate fi admirată o expoziție semnată de artistul argeșean.


Pictorul a fost înmormântat chiar în cimitirul din Curtea de Argeș, în 1964. Vă invităm, așadar, să treceți pragul Casei Norocea, pentru mai multe povești de pe meleagurile argeșene!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu